Щодо ситуації довкола гуманітарних вантажів та комерційних закупівель мережі «Сільпо» 30.04.2020

 до мережі «Сільпо» надійшли запити щодо використання гуманітарних вантажів під час карантину для комерційної діяльності. Національна мережа супермаркетів «Сільпо» чітко розділяє благодійні закупівлі для гуманітарних потреб та вантажі, товари з яких використовуються для захисту наших співробітників та продажу у супермаркетах. Усі закупівлі проводяться прозоро, згідно з відповідною документацією.

Під час карантину мережа «Сільпо» закупила в Китаї 5,2 млн одноразових тришарових захисних масок, які були оплачені, доставлені і розмитнені як комерційний вантаж. У компанії є прямі договори з авіаперевізником SkyUp, постачальниками і партнерами в Китаї, а також усі підтверджувальні документи. Вантаж прибув до України на трьох літаках, в одному з них також були генератори холодного туману для дезінфекції супермаркетів і одноразові захисні шапочки для співробітників. Доставка була оплачена мережею «Сільпо».

Наразі «Сільпо» безкоштовно вкладає захисну маску у кожний пакунок з товарами для доставки. В супермаркеті маску можна придбати за соціальною ціною.

Розмитнення першого вантажу, який прибув із Китаю 09.04.2020 р., проведено зі сплатою мита і ПДВ. Наступні партії, які прибули в Україну 22.04.2020 р. та 25.04.2020 р., були оформлені без ПДВ і мита, згідно змін до чинного законодавства*, а саме постанови КМУ № 271 від 08.04.2020 р.

Крім того, національна мережа супермаркетів «Сільпо» виділила 100 мільйонів гривень на закупівлю обладнання для лікарень та засобів захисту медиків.

13 061 875,20 гривень використано для оплати 12 високоякісних апаратів штучної вентиляції легенів HAMILTON швейцарського виробництва. Після надходження в Україну це обладнання спрямують до лікарень Київської, Вінницької, Кіровоградської, Чернівецької та Івано-Франківської областей. Закупівля здійснювалася через єдиного офіційного представника HAMILTON в Україні у взаємодії з благодійним фондом «Твоя опора», який також буде займатися розподілом та доставленням придбаних апаратів ШВЛ.

46 745 494,84 гривень мережа «Сільпо» перерахувала на придбання 1 000 032 наборів реагентів для тестування на коронавірус. Закупівля реагентів була ініційована Координаційною радою при Офісі Президента України спільно з Антикризовим штабом з протидії поширенню в Україні СOVID-19. Національна мережа «Сільпо» погодилася стати донором цієї закупівлі. Логістику забезпечувала Координаційна рада при Офісі Президента. Контроль якості реагентів та їхніх характеристик, а також розподіл по 26 лабораторіях здійснювало МОЗ України відповідно до потреб регіонів.

Також мережа «Сільпо» закупила 70 000 захисних костюмів для медиків на суму 1 155 000 доларів. Перша партія у кількості 9 550 штук вже прибула в Україну спеціальним рейсом SkyUp із Кореї. Доставку оплачувала мережа «Сільпо». Костюми розподіляє між лікарнями волонтерська спільнота в консультаціях із МОЗ.

Друга й третя поставки очікуються 03 та 15 травня 2020 року. Усі костюми зберігаються на складах «Сільпо» та передаються за участі волонтерської спільноти безпосередньо у лікарні. Після отримання костюмів кожний медичний заклад підписує відповідний пакет документів.

Чесність та прозорість — обов’язкові складові нашої діяльності. Ми й надалі будемо робити все від нас залежне, щоб допомогти Україні у цей непростий час.

Ми закликаємо журналістську спільноту до коректного та об’єктивного висвітлення ситуації щодо гуманітарних вантажів і дякуємо кожному, хто стоїть на сторожі правди.

«Сільпо» — одна з найбільших національних мереж продовольчих супермаркетів України. Була заснована в 1998 році. Станом на 26 квітня 2020-го нараховує 260 супермаркетів, у тому числі 4 делікатес-маркети Le Silpo. Входить до однієї з найбільших торгово-промислових груп України Fozzy Group.

_________________________

(*) Нагадаємо, спеціальними законами № 530-IX від 17.03.2020 та № 540-IX від 30.03.2020, було доповнено Податковий та Митний кодекси України положеннями, які дозволяють товари для цілей боротьби із COVID-2019 розмитнювати без сплати ПДВ і мита, а також продавати на території України без ПДВ. Пільга стосується тільки товарів, які включені в спеціальний перелік, що затверджений постановою Кабінету міністрів України від 20 березня 2020 р. №224. В першій редакції переліку від ПДВ та мита могли звільнятися лише товари, зокрема, засоби індивідуального захисту, які постачаються для закладів охорони здоров’я. Згодом, Кабінет міністрів України постановою № 271 від 08.04.2020, яка набула чинності лише 15.04.2020, змінив перелік пільгових товарів таким чином, що він став поширюватися на всі включені в нього товари, незалежно від того куди вони пізніше постачаються. Отже, пільгою зараз може скористатися будь-яка компанія, якщо вона ввозить або постачає товари, що відповідають опису згідно переліку Кабінету міністрів України, незалежно від подальшого призначення таких товарів (гуманітарного чи комерційного).

Архів новин